Szerző: Makronóm Intézet | 2023-04-13 11:04:43

Negyedéves makrogazdasági előrejelzés 2023 Q1

Várakozásaink szerint az idei évben a magyar gazdaság elkerüli a recessziót, az infláció az év végére egyszámjegyűre csökken

A Makronóm Intézet 2023-ban a magyar gazdaság 0,8 százalékos növekedésére számít, amely növekedési ütem 2024-re 3,2 százalékra gyorsulhat, vagyis a dinamikus gazdasági bővülés jövőre visszatérhet. 

A növekedés motorja idén a nettó export lehet, míg jövőre a fogyasztás és a beruházás is újra hozzájárulhat a bővüléshez. A növekedést az idén támogathatja az elmúlt évek magas beruházási rátáinak köszönhetően új kapacitásokkal bővülő ipar, a tavalyi aszályos év után a mezőgazdaság, valamint a jelentős exportpotenciállal bíró szolgáltatások (pl. logisztika, szállítás, szálláshely-szolgáltatás, szolgáltató központok). 

Az infláció 2023-ban még magasan alakulhat, 18,0 százalékon, ugyanakkor a pénzromlás üteme az év eleji tetőzést követően fokozatosan lassulni kezd. Az infláció az év végén előrejelzésünk szerint egyszámjegyűre mérséklődik, elsősorban a már az árakba beépült költségek és az egyedi hatások (pl. aszály, átmeneti globális ellátási zavarok) bázisba kerülése miatt. 

Jövőre bár mérséklődik a fogyasztóiár-index emelkedése, 6,4 százalékra, a jegybanki célsávba csak 2025-ben térhet vissza. Az előrejelzés kapcsán olyan lefelé mutató kockázatokat azonosítunk, amelyek a magyar gazdaság növekedését a versenytársainkhoz képest jelentősebb mértékben fogják vissza: ilyen az energiapiaci helyzet, amelyet a háború közelsége és a szankciók magyar gazdaságra gyakorolt hatása felerősít.

Ide sorolandó továbbá az uniós források visszatartása, valamint a magas inflációval összefüggő monetáris kondíciók, amelyek nemcsak a belső fogyasztás visszafogásán és az árfolyam erősítésén keresztül fejtik ki infláció-csökkentő hatásukat, hanem a beruházási keresletet és az export költségalapú versenyképességét is visszafoghatják.

A Makronóm Intézet  makrogazdasági előrejelzésének teljes anyaga alább található.


Kapcsolódó Elemzések