Szerző: Admin | 2022-02-28 10:48:56

Európa és Oroszország nyersanyagokat érintő kapcsolata

A napokban Észtország miniszterelnöke a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy szerinte néhány ország bizonyos mértékű naivitással közelíti meg Oroszországot és Putyint. Mit jelent ez? Míg számos országban választásra készülnek a vezetők, addig Putyin nem készül választásra és az esetleges háború költségei sem riasztják el. Cikkünkben elemeztük, hogy az Európai Unió és az eurózóna, valamint Oroszország milyen mértékben függenek egymástól az alapvető nyersanyagokat illetően.

1. Oroszország és az Európai Unió fontos gazdasági partnerek egymás számára

2020-ban Oroszország a világgal folytatott teljes áruforgalmának 37,3 százalékát az EU-val bonyolította, ezzel az EU Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere volt. Oroszország exportjának 37,9 százaléka irányult az EU-ba, importjának 36,5 százaléka érkezett az EU-ból. Az EU a legnagyobb befektető Oroszországban. 2019-ben az EU FDI állománya Oroszországban 311,4 milliárd eurót tett ki, Oroszország EU-ba irányuló FDI állománya pedig 136 milliárd euró körül alakult.

2. Orosz-ukrán konfliktus hatása jelentősen növeli az ipari ágazatok legfontosabb alapanyagainak árát

Február 21-én Oroszország függetlennek nyilvánította a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, másnap orosz katonák békefenntartó misszió céljával bevonultak az említett két területre. Mindezekre az Egyesült Államok, valamint számos más nyugati ország azonnali válaszlépéseket ígért. A bejelentésekre a London Metal Exchange index (a tőzsdén forgalmazott fémek piaci árát követő index) szinte azonnal historikus csúcsra emelkedett, mutatva azt, hogy a piacot mennyire érzékenyen érinti az Oroszországgal szembeni szankciók puszta ígérete is.

  • És miért fontos a fémipari termékek árdrágulása? Oroszország jelentős partnere a nyersanyagok tekintetében az Európai Uniónak. Néhány kulcsfontosságú nyersanyag tekintetében jelentősen kitett az EU Oroszországnak, az alábbiak a legjelentősebbek:
  •  
  • · Palládium (autó katalizátorokhoz kulcsfontosságú);
  • · Vanádium (nagy szilárdságú, gyengén ötvözött acélhoz fontos);
  • · Foszfát és kálisó (műtrágya gyártásához elengedhetetlen, ennek másik fontos eleme a gáz);
  • · Alumínium (járműgyártáshoz, csomagoláshoz elengedhetetlen elem);
  • · Nikkel (gépgyártáshoz, akkumulátorgyártáshoz elengedhetetlen);
  • · Germánium (optikai szálakhoz elengedhetetlen);
  • · Molibdén (rozsdamentes acél gyártása);
  • · Koksz (acélgyártás).

Az energiafüggőség

Általános jelenség, hogy az eurózóna országai energiafelhasználás szempontjából nem függetlenek. A 19 ország közel háromnegyedének az energiaszükséglet több mint felét más országból szükséges importálnia.

Oroszország szállítja Európa földgázszükségletének 40 százalékát, olajszükségletének 26 százalékát, ebből kifolyólag az oroszok nagyon erős pozícióban vannak az energiaellátást illetően. Jól mutatja ezt, hogy a különböző folyamatok miatt (például koronavírus utáni helyreállás okozta megnövekedett kereslet, geopolitikai és diplomáciai problémák) már decemberben jelentősen megugrott a gáz ára. Ezzel 2021 decemberében 13 éves csúcsot elérve, közel 10 milliárd euró nőtt az eurózóna kereskedelmi deficitje, döntően az energiaárak emelkedésének köszönhetően

Érdemes megemlíteni, hogy a nyersanyagok mellett számos más területen, például a banki, pénzügyi, szolgáltatások vagy a technológiai szolgáltatások területein is jelentős összefonódások vannak a gazdaságok között. Megállapítható tehát, hogy az Európai Unió és Oroszország gazdasági értelemben jelentősen összekapcsolódik, amelynek romlása jelentős veszélyt jelent, mind az EU, mind Oroszország számára.


Források:

https://tradingeconomics.com/commodity/lme https://www.ft.com/content/42df8d51-d880-4c44-a9a2-71efab1ae807


Kapcsolódó Elemzések