Szerző: Makronom Intézet | 2022-04-21 11:20:10

Mit jelent Európa számára az orosz elektromos áram előállításához felhasznált szén és az atomreaktorokhoz felhasznált fűtőelem?

Az orosz földgáz, kőolaj és kőolaj származékok tulajdonképpen az orosz-ukrán háború kirobbanása óta a figyelem középpontjában vannak. Ugyanakkor vannak olyan – az energiatermeléshez elengedhetetlen – elemek, amelyek jelentős része szintén Oroszországból származik, ezek többek között a fűtéshez használt szén és az atomreaktorokban felhasznált fűtőelem.

A szén szerepe, az orosz szénimport súlya

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján Európa volt a legnagyobb vevője az orosz szénnek 2020-ban, ez 57 millió tonnát, a teljes orosz szénexport 33 százalékát jelentette. Európában az orosz szénimportnak leginkább kitett országok az import tonnában mért arányát tekintve Lengyelország és Németország, ugyanakkor Olaszország, Franciaország és Hollandia is kitett.

Lengyelország az EU-ban az elsők között jelentette be, hogy 2022 végére teljesen leáll az orosz olaj importjával, mi több a szén importját már 2022 májusában leállítják. Utóbbi lépés merésznek tűnhet, ugyanakkor vannak lehetőségeik a pótlásra, hiszen Lengyelország rendelkezik az egyik legnagyobb széntartalékkal Európában. Mindemellett az egyik kikötőjükben létrehoztak egy LNG terminált, amely többek között Katarból, az USA-ból és Norvégiából is kap szállítmányt, az idei év végén pedig üzemképes állapotba kerül a Norvégiával megépített gázvezeték is, amely nem olcsó, azonban alternatívát jelenthet az orosz importról való lecsatlakozáshoz.

forrás: IEA

Németország elektromos áramának mintegy 10 százalékát széntüzelésből állítja elő, mindezt úgy érik el, hogy az EU-ban a legnagyobb importőrei az orosz szénnek. Így érthetően ők voltak azok, akik a leginkább próbálták vétózni az ötödik EU-s szankciós csomagot, ugyanakkor ezzel azt sikerült csak elérniük, hogy a szankciók életbe lépésétől számított 3 hónap helyett, 4 hónapon keresztül lehetséges még az orosz szenet importálni a jelenlegi szerződések keretében. A Bizottság számításai szerint az orosz szénimport tiltásának értéke 2022-ben 4 milliárd euró lesz. Összehasonlításképpen az EU a háború kirobbanása óta közel körülbelül 35 milliárd eurót fizetett Oroszországnak az összes energiáért, amely az idei teljes, várható orosz energiaexport 11 százaléka.