Szerző: Santo Martin | 2022-07-06 14:40:26

Hogy áll most az európai gázimport? Hogy állnak a tárolók töltöttségei? –Európai Gázkörkép

Gázkrízisről érkeznek hírek Európa szerte, mivel az Oroszországból Európába érkező földgáz mennyisége folyamatosan csökken. A gázcsökkenés mögött elsősorban az áll, hogy márciusban leállították a Yamal vezeték Lengyelországba, majd onnan Németországba irányuló gázszállítását, valamint, hogy ezt követően a Gazprom június közepe óta (technikai okokra hivatkozva, melyért a nyugati szankciókat okolja) 60 százalékos kapacitáscsökkentés mellett üzemelteti Nyugat-Európa legfontosabb gázvezetékét, az Északi Áramlat 1 vezetéket.

A fent említett a gázvezetékek Németország és a környező országok, köztük Ausztria gázellátásának legfontosabb ütőerei. Mivel nem látható előre, hogy mikor áll helyre a stabil gázellátás, Németországban, Európa vezető gazdaságában, a gázveszélyhelyzeti tervet már a kettes fokozatra emelték jelezve evvel is a helyzet súlyosságát. 

Az oroszországi gáz beáramlásának csökkenése komoly aggodalmakra adott okot egész Európában, mivel így nehezen fogják tudni feltölteni a gáztárolókat olyan mértékig, hogy a téli fűtési csúcsidőszakban bármilyen további ellátási sokkot képesek legyenek kezelni. Jelenleg az európai gáztárolási kapacitás 59 százalékon áll, és a feltöltés üteme folyamatosan lassul. Az EU a múlt hónapban egy sürgősségi törvényt fogadott el, amely előírja, hogy a tagállamoknak november elsejéig 80 százalékban fel kell tölteniük a gáztárolóikat. Ezt a célt minden tagállamnak a saját érdekében is prioritásként kell kezelnie, hogy felkészülten kezdhessék meg a téli fűtési szezont. Még ha Európa fel is tudja tölteni gáztárolóit, a kontinens akkor is veszélyes tél elé néz, és a legtöbb kormánynak kéznél kell tartania a gáz adagolásának vészterveit, miközben versenyt futnak az orosz gáz kiváltására szánt cseppfolyósított földgázért.

Honnan és mennyi gáz érkezik pontosan? Hogy változtak meg az import arányok? Hogy állnak a tagállamok tárolókapacitásai és hogyan próbálják pótolni a kieső gázmennyiséget? Kik lehetnek a potenciális új exportőrök? Ezeknek a kérdéseknek próbáltunk utánajárni a Makronóm Intézetnél.

Honnan és hogyan érkezik földgáz Európába?