Szerző: Dányi Bernadett | 2022-07-27 13:05:06

Üzleti bizalom alakulása a világban

A Makronóm Intézet hőtérképe különböző hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok alakulását mutatja be. Szakértőink szerint ezek folyamatos nyomon követése rendkívül fontos, hiszen ezek birtokában részletes és átható képet kaphatunk az üzleti hangulatról, a várakozásokról, amelyekből következtethetünk a gazdaság várható alakulására is.

A Makronóm Intéztet a vizsgált indikátorokat kétféleképpen ábrázolja. Egyrészt bemutatja, hogy hogyan változott az előző időszaki értékhez képest, illetve hogyan alakult a hosszútávú átlaghoz képest (legkorábban elérhető adatok alapján, de legkorábban 1960).

A hőtérképen jól azonosítható a koronavírus-járvány okozta válság megjelenése: 2020 március és áprilisában az indikátorok túlnyomó része pirossá vált, míg a korlátozások fokozatos feloldásával újból zöldbe fordultak az indikátor színei. A járvány újabb hulláma 2020 november és 2021 február között újból sok indikátort pirosra színezett, azonban fontos azt is megjegyezni, hogy látványosan alacsonyabb volt a bizalmi megingás a 2020 tavaszihoz képest. A kisebb megingás annak köszönhető, hogy a vállalatok új stratégiát alakítottak ki, illetve gyorsan és hatékonyan tudtak alkalmazkodni a vírushelyzet okozta nehézségekhez.

A hosszútávú átlagtól való eltérés esetében az indikátorok jelentős része 2020 márciusában vált pirossá és 2021 márciusáig az is maradt. 2021 júniusától kezdve az összes bizalmi indikátor javuló tendenciát mutat. A Németországnál a hosszútávú átlagtól vett eltérés egyre több mutató esetében romlott.

A bizalmi indikátorok legújabb megingást az orosz-ukrán háború kirobbanása eredményezte. A bizalmi indikátorok alapján a háború legsúlyosabban Németországot érintették, ahol több bizalmi indikátor is hosszútávú átlag alá került. 

 

 

Szakértők szerint az előttünk álló időszak legfontosabb kihívásai, amelyek érdemben fogják befolyásolni a bizalmi indikátorok alakulását, azok az alábbiak: 

Jelenleg tehát a fent felsoroltak a legjelentősebb globális kockázatok, melyek a következő hónapokban befolyásolják majd a bizalmi indikátorokat. 

A Makronóm Intézet elemzői szerint a fent felsoroltokon kívül további kockázati tényezők lehetnek: 

  • Élelmiszerválság Afrikában és a Közel-Keleten (közepes hatás), 
  • Ellátási láncok megszakadása (pl. lezárások Kínában) (közepes hatás), 
  • Energiaválság (főként Európában) (magas hatás)

Érdemes azonban egy kicsit távolabbra is pillantani és az elkövetkező évek legnagyobb kockázatait is megvizsgálni.

Jól látható, hogy 5-10 éves távlatban a természeti kockázatok lesznek a legjelentősebbek, illetve a gazdasági kockázatok közül egy sem szerepel majd a top 10 között.


Kapcsolódó Elemzések