Szerző: Makronóm Intézet | 2022-07-28 10:24:56

Rekordszinten a hazai foglalkoztatás és tovább csökkent a munkanélküliség

2022 júniusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 739 ezer fő volt. A 2022. április–júniusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 693 ezer főt tett ki, amely 74 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. 

A 15–74 éves munkanélküliek száma 41 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,9 százalékponttal csökkent. A férfiak körében a munkanélküliek száma 87 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 3,4%-ra mérséklődött. A nőknél a munkanélküliek száma 70 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 1,1 százalékponttal, 3,1%-ra csökkent.

A Makronóm Intézet a munkaerőpiaci folyamatok kapcsán gyorsfelmérést végzett a vállalkozások körében, amelynek legfontosabb megállapításai az alábbiak.

 

Továbbra is tapasztalható a munkaerőhiány általános kihívása úgy a szellemi, mint a fizikai foglalkoztatásúaknál, amely a következő hónapokban várhatóan enyhülni fog. A megkérdezett vállalkozások közül többen is kiemelték a multinacionális cégek elszívó erejét, mint elsődleges munkaerőpiaci kihívás, valamit egyes cégek a járvány utáni nyitás következtében újra érzékelni kezdték a külföldre történő elvándorlás kihívását.  

 

A munkaerőhiányt mérsékelheti a beruházások időbeli elhalasztása, valamint néhány vállalkozás esetében a megrendelések csökkenése. A vállalkozások kisebb hányada számolt be arról, hogy a jelenlegi energiaár-válságban, valamint az emelkedő inflációs környezetben megrendeléseinek visszaesésére számít, ami miatt elképzelhetőnek tartja a létszámleépítést.  Az építőiparban például a vállalkozások arra számítanak, hogy az állami beruházások visszafogása miatt szabadul fel munkaerő a nagyobb vállalkozásoktól, akiket majd tudnak alkalmazni. 

 

Az utánpótlás tekintetében a vállalkozások kivétel nélkül fontosnak tartják a fiatalok képzését, a duális képzések népszerűsítését, valamint a felnőttképzést. Továbbá a fizikai munkavégzés népszerűsítését is egy lehetséges megoldásnak tartják. 

 

Általánosságban megállapítható, hogy a Makronóm Intézet által megkérdezett vállalkozásoknak a jövőre vonatkozó terveik között a jelenlegi létszám megőrzése szerepel, érdemi létszámbővítést vagy csökkenést a vállalkozások nem terveznek. 

 


Kapcsolódó Elemzések