Szerző: Regős Gábor | 2022-08-09 10:46:44

Várakozásokat meghaladva növekedett az infláció júliusban

Júliusban az infláció kedvezőtlenül alakult, gyorsulása meghaladta az elemzői várakozásokat, így a pénzromlás mértéke az előző havinál 2 százalékponttal nagyobb volt. Az előző hónaphoz képest a legtöbb főcsoport áremelkedése fokozódott, a legjelentősebb növekedés az élelmiszerek esetében következett be, melyek ára így éves alapon több mint negyedével nőtt. Az élelmiszereken belül jelentős eltérés látszik az egyes termékek között – vannak olyan termékek, például a margarin, amelyek ára közel kétharmadával emelkedett, míg az idényáras élelmiszerek árnövekedése ennél jóval mérsékeltebb, 13,0 százalékos volt. Az élelmiszerek drágulása a teljes júliusi infláció mintegy feléért felelős. Ez nem kizárólag belföldi jelenség, alakulásában több tényező is szerepet játszik: a kedvezőtlen, aszályos időjárás mellett az energiaárak növekedése, a bérek emelkedése, az orosz-ukrán háború, de vélhetően az extraprofit-adó megjelenése is felfelé vitte már az árakat.

Szintén jelentősen, 14,0 százalékkal emelkedett a tartós fogyasztási cikkek ára. Ennek okai között érdemes megemlíteni az előbbieken kívül az ellátási láncok szakadozását, illetve a gyenge forintot is. Ugyanakkor az árstopok jelentősen visszafogják az inflációt, annak mértéke júliusban a kormányzati intézkedések nélkül 20 százalék felett lett volna.

Az infláció gyorsulása az eurózónában a magyarnál kisebb volt, így mértéke az előzetes adatok szerint 8,9 százalékot tett ki. Ugyanakkor az egyes tagállamok közötti szóródás jelentős, a pénzromlás mértéke a balti államokban a 20 százalékot is meghaladja. Pozitív jel lehet, hogy az eurózónában az árak júliusban havi alapon alig változtak.

Várakozásaink szerint az infláció a következő hónapokban tovább gyorsul: az átlagfogyasztás feletti energiaárak emelése, illetve a jövedéki és chips-adó növelése egyaránt felfelé húzzák az augusztusi pénzromlást, de a mezőgazdaságot sújtó aszály hatásai is tovább növelik az élelmiszerárakat. Az infláció lassulásának pontos időpontját nehéz előrejelezni, ebben nagy szerepe lesz a háború végének és az energiapiac normalizálódásának. Ugyanakkor gyors konszolidációra nem számítunk, a pénzromlás az idei év átlagában meghaladja a 13 százalékot.

A mai inflációs adat alapján szükséges a monetáris kondíciók további szigorítása, hiszen az infláció letöréséhez a mostaninál erősebb forintárfolyamra van szükség.


Kapcsolódó Elemzések