Szerző: Makronóm Intézet | 2023-02-18 23:02:12

Nagy érték a jól képzett munkavállaló, a cégek mindent meg is tesznek, hogy megtartsák őket

Továbbra is feszes a magyar munkaerőpiac és ebben érdemi változásra nem számíthatunk a Makronóm Intézet legfrissebb, januári vállalati kutatása szerint. A megkérdezett vállalkozások rövid és középtávon döntően nem terveznek elbocsátásokat, mert az értékes munkaerő visszaépítését nagyobb kihívásként érzékelik hosszabb távon. 

 

A gazdasági helyzet megítélése és várakozások

 

A cégvezetők pozitívan nyilatkoztak vállalatuk kilátásairól, ugyanakkor – elsősorban külső okok miatt – a gazdasági környezet romlására számítanak az első negyedévben. A vállalkozások rövid távú kilátásait a magas energiaárak, az infláció, valamint a megfelelő minőségű munkaerő megtalálása befolyásolta leginkább, amelynek eredménye, hogy a rövid (60%) és középtávon (54%) többségében voltak azok, akik kismértékű vagy jelentősebb romlásra számítanak a külső gazdasági körülményekben. 2024-re vonatkozóan ugyanakkor már pozitívabbak a várakozások. Fontos kiemelni, hogy a saját helyzetükkel kapcsolatban sokkal bizakodóbbak a cégvezetők, nagy többségük (70%) kielégítőnek vagy bizakodásra okot adónak ítélte meg vállalkozása helyzetét a jelenlegi gazdasági környezetben.

 

Munkaerőpiaci folyamatok

 

A felmérés eredményei alapján a vállalkozások a munkaerő megtartására törekednek, tömeges elbocsátásokra nem kell számítani a következő időszakban. Jellemző ugyanakkor, hogy a hazai gazdaságban a létszámbővítés és a létszámcsökkentés egyszerre van jelen, ami a munkaerőpiac átrendeződését mutatja. A létszámbővítés során elsősorban a szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalókra fókuszálnak a vállalkozások, míg a leépítések elsősorban a betanított munkásokat érinthetik.

 

A vállalkozások több mint harmada tervez létszámbővítést a következő időszakban. A létszámbővítés során főként szakképzett (32%) és felsőfokú végzettségű (32%) munkavállalókat keresnek, amelyeket a betanított munkás (22%) és a középfokú végzettséget (14%) igénylő munkaerő követ. Komoly igény mutatkozik tehát a jól képzett szakemberekre, a szakképzett és felsőfokú végzettségű munkavállalók megtalálása ennek megfelelően kihívást jelent, az új belépőket sokszor csak több hónapos keresés után találják meg a cégek.

 

Foglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések és támogatások 

 

A vállalkozások nyitottak munkavállalóik képzésére, de nem rendelkeznek kellő információval az ezzel kapcsolatos támogatási lehetőségekről. A megkérdezett vállalkozások közel felének nincs tudomása az igénybe vehető képzési programokról, illetve nem ismertek számukra a képzésben való részvétel feltételei. Mindössze a vállalkozások harmada bizonyult megfelelően tájékozottnak az elérhető képzések köréről, ugyanakkor túlnyomó többségük továbbra is nyitott a munkavállalói képzésekre, amihez az aktuálisan elérhető támogatásokat szívesen vennék igénybe. Ennek a helyzetnek a megoldásában nagy segítséget nyújthatnak az nfsz.munka.hu, valamint a vali.hu weboldalak, amelyeken keresztül a vállalkozások folyamatosan értesülhetnek a számukra releváns információkról.

 

 

 

Minta jellemzői: 

A Makronóm Intézet vezetői interjúk alapján készített felmérést azzal a céllal, hogy megismerje a hazai vállalkozások rövid, közép- és hosszú távra vonatkozó várakozásait a gazdasági helyzetre, a munkaerőpiaci kilátásokra, valamint a bérgazdálkodási tervekre vonatkozóan. A kutatásba bevont 100 cég többségében feldolgozóipari, 1–5 milliárd Ft árbevétellel rendelkező kkv, jellemzően 21–50 fő foglalkoztatottal.

 

A teljes kutatás alább található.

 


Kapcsolódó Elemzések