Szerző: Makronóm Intézet | 2023-02-28 08:41:20

2023. FEBRUÁR HAVI GAZDASÁGI MONITOR

Határozottan javult az üzleti bizalom februárban

 

A legtöbb bizalmi indikátor értéke javult a Makronóm Intézet friss, februári Gazdasági Monitor elemzése szerint, bár az értékek még mindig a hosszú távú átlag alattiak. Az infláció és a növekedési kilátások szempontjából ugyancsak pozitív fejlemény, hogy tovább enyhült a nyomás a globális ellátási láncokon. 

 

Az előző időszakhoz képest a legtöbb bizalmi indikátor értéke érdemben javult – mutatnak rá a Makronóm Intézet elemzői. Ugyanakkor a szankciók, a háború és az infláció, mint bizonytalansági tényezők továbbra is megmaradtak, így az üzleti bizalmi mutatók értékei még mindig a hosszú távú átlag alattiak. Az elemzésben részletesen bemutatott bizalmi indikátorokat összegző hőtérkép az országok gazdasági teljesítményével összefüggő üzleti hangulatot vizsgálja. A februári eredmények mögött elsősorban a jövőre vonatkozó gazdasági teljesítmény-várakozások érdemi javulása áll.

 

Enyhült a nyomás a globális ellátási láncokon

Tovább enyhült a nyomás a globális ellátási láncokon is – dacára annak, hogy a korábbi szintre való visszatérés hosszabb folyamat lehet. A februári Gazdasági Monitor elemzés a Globális ellátási láncra nehezedő nyomást mérő indexet (GSCPI) is elemzi, amely mutató kiemelten fontos a kereslet-kínálat várható alakulása; a kereskedői- és gyártói készletezés; a szállítási határidők változása; sőt, az infláció várható alakulásának szempontjából is. A GSCPI index a járvány és az energiaválság hatására kitört korábbi sávjából, de az utóbbi hónapok javulását követően már nincs messze a korábban jegyzett, normális értékektől

 

Ami a hazai növekedési kilátásokat illeti, az Európai Bizottság friss előrejelzésére szerint Magyarország idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig 2,6 százalékos növekedéssel a legjobban növekvő országok között lehet az EU-ban.

 

A külső környezet ezzel együtt is kihívásokkal teli: a háború és a szankciók közvetlenül közel fele részben, 47,8 százalékban járultak hozzá az inflációhoz. Az országspecifikus tényezők hatása az inflációnak 52,2 százalékáért felelt decemberben, azonban közvetett módon ezek jelentős része is a háborúval és a szankciókkal függött össze.

 

A hazai vállalkozások nem gondolkoznak tömeges elbocsátásokban

Továbbra is feszes a hazai munkaerőpiac a Makronóm Intézet januári munkaerőpiaci vállalati kutatása alapján. A vállalkozások rövid távú kilátásait a magas energiaárakaz infláció, valamint a megfelelő minőségű munkaerő megtalálása befolyásolta leginkább, így többségük kismértékű vagy jelentősebb romlásra számít a külső gazdasági körülményekben. A saját helyzetük kilátásaiban azonban sokkal bizakodóbbak a cégvezetők: kielégítőnek vagy bizakodásra okot adónak ítélték meg. A megkérdezett vállalkozások rövid és középtávon döntően nem terveznek elbocsátásokat, mert az értékes munkaerő visszaépítésének későbbi nehézségeit nagyobb kihívásként érzékelik, több mint harmaduk tervez létszámbővítést a következő időszakban

 

Összességében tehát – bár kihívásokkal teli időszak van mögöttünk – a február a növekvő optimizmus jegyében telt világszerte, ezen belül Európában, Németországban és Magyarországon is erősödik a bizakodó gazdasági hangulat.

 

A Makronóm Intézet február havi teljes gazdasági monitorja alább található.


Kapcsolódó Elemzések