Szerző: Makronóm Intézet | 2023-04-03 14:14:49

Továbbra is magas a hazai vállalkozások hitelek iránti igénye

A magyar vállalkozásoknak továbbra is jelentős igénye van a külső finanszírozási forrásokra, amit támogat az idei év elejétől meghirdetett és kibővített Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram is. A Makronóm Intézet legfrissebb vállalati kutatásából kiderül: a legfőbb finanszírozási célok változatlanok (beruházás, forgóeszköz-finanszírozás és napi likviditás biztosítása), ugyanakkor a vállalkozások egyre gyakrabban gondolkodnak célzott energiahatékonysági beruházásokban is.

A felmérésbe bevont, jól teljesítő hazai kkv-k 95 százaléka rendelkezik külső forrással, ami elsődlegesen bankhitel jelent. Az idei évben lejáró finanszírozással rendelkező cégek közel kétharmada (63 százalék) tervezi ismételten a forrásbevonást. A jövőre vonatkozó finanszírozási tervek esetében továbbra is népszerűek a beruházási célú hitelek, illetve a napi működéshez kapcsolódó hitelcélok. Összességében 2023-ban a megkérdezett vállalkozások 60 százaléka tervez külső forrást bevonni beruházási céllal, forgóeszköz finanszírozási céllal a megkérdezettek közel fele (46 százalék), egyharmaduk pedig a napi likviditás biztosítása érdekében. A legfőbb finanszírozási célok ugyan változatlanok, de egyre hangsúlyosabban jelennek meg a célzott energiahatékonysági beruházások is. A cégek 13 százaléka vett fel korábban ilyen célból hitel, ez az érték 34 százalékra emelkedett az újonnan felvenni tervezett hitelek esetén. A megkérdezett, jól teljesítő kis- és középvállalkozások mintegy fele legalább 200 millió forint forrásbevonást tervez és a legfőbb problémának a magas kamatokat látják. Kiemelendő, hogy a megkérdezett cégek mintegy negyede semmilyen problémával nem szembesül külső forrás bevonásakor, a szükséges önerő és fedezet előteremtése sem jelent kezelhetetlen problémát számukra.

A megkérdezett vállalkozások fele (54 százalékuk) a finanszírozási költségek mérsékelt emelkedésére számít 2023-ban, ezzel együtt is, a jelenlegi kihívásokkal teli időszakot a vállalkozások többsége kiemelt figyelemmel, de kezelhetőnek ítéli meg. 

 

Szakértők szerint a hazai vállalatfinanszírozási környezet nemzetközi összehasonlításban is jónak mondható

A Makronóm Intézet adatfelvételének megállapításait támasztják alá a Global Entrepreneurship Monitor, a világ első számú vállalkozói kutatásának Magyarországra vonatkozó, 2022-es adatfelvételéből származó szakértői eredmények is. Ezek alapján hazánkban 12-ből 9 területen javult a finanszírozási helyzet megítélése 2021-hez képest, kiemelten a tőkefinanszírozás területén.

A nemzetközi szakértői felmérés eredményei alapján 2022-ben a kockázatitőke-finanszírozás, az állami támogatások és a bankhitelek rendelkezésre állása Magyarországon a nemzetközi átlagértékeket magasan meghaladta, jellemzően megelőzve régiós országokat (Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát) is. 

Ahol még további mozgástér mutatkozik a finanszírozási feltételek javítására, az a mikrotámogatások területe, amelyek elérhetősége nemzetközi összevetésben az elmúlt évek növekedése ellenére is jellemzően korlátozott, ez az innovatív finanszírozási forma hazánkban kevéssé jellemző.

 

A Makronóm Intézet kutatása az alábbi linken érhető el.

 

A minta jellemzői:

A Makronóm Intézet vezetői interjúk alapján készített felmérést azzal a céllal, hogy megismerje a hazai vállalkozások finanszírozási helyzetét a jelenlegi gazdasági környezetben. Az interjús kutatásba bevont 100 cég többségében feldolgozóipari, 1–5 milliárd forint árbevétellel rendelkező kkv, jellemzően 21–50 fő foglalkoztatottal.

A GEM kutatás eredményei: a publikáció alapját a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központ által koordinált Global Entrepreneurship Monitor kutatás magyar adatai képezik, amelyeket a Budapesti Gazdasági Egyetem, mint a konzorcium magyar partnere bocsátott rendelkezésünkre.


Kapcsolódó Elemzések