Szerző: Makronóm Intézet | 2024-02-27 09:48:40

2024. február havi gazdasági monitor

A február havi Gazdasági monitor legfontosabb megállapításai:

  • - A legjelentősebb nemzetközi bizalmi indikátorok az átlagosnál rosszabb globális üzleti hangulatról számolnak be, az európai kilátások különösen negatívnak tekinthetők. A beszerzésimenedzser-index szintén zsugorodó európai feldolgozóiparról számol be, Magyarország és Írország stagnál.
  • - A Sentix gazdasági index már optimistább képet fest az euróövezet, az Egyesült Államok és a teljes világgazdaság vonatkozásában, azonban Németország értékei immár három hónapja folyamatosan romlanak. Az Ifo index alapján nem csupán a teljes német nemzetgazdaság, hanem az egyes szektorok (feldolgozóipar, szolgáltató szektor, kereskedelem, építőipar) is jelentős nehézségekkel küzdenek.
  • - Az EPU index által jelzett bizonytalanságok az idei év elején relatíve alacsonynak tekinthetők, az alacsony szint jellemezi az évkezdeteket.
  • Feszes és stabil a hazai munkaerőpiac. A hazai foglalkoztatási ráta a tavalyi év során 74,7 százalék felett alakult, ezzel megelőzve mind az európai uniós átlagot, mind pedig a visegrádi országok értékeit. A foglalkoztatás iskolai végzettségtől függetlenül emelkedett. Az egész nemzetgazdaságot erőteljes bérnövekedés jellemezte 2010 óta (+71,2%). Az elmúlt öt évben a határmenti vármegyék voltak a bérfelzárkózási folyamatok legnagyobb nyertesei, míg az ország középső részének bruttó átlagkereseti pozíciói stagnáltak az országos átlaghoz képest.

 

A Makronóm Intézet február havi teljes gazdasági monitorja alább található.


Kapcsolódó Elemzések