Szerző: Makronóm Intézet | 2024-06-13 10:50:07

Exportpiacok és nemzeti bajnokok

Nyitott, exportorientált gazdaságként hazánk érdeke a konnektivitás fenntartása, a gazdasági kapcsolatok erősítése. Az exportra termelő FDI beruházások mellett kiemelt figyelmet érdemelnek a nemzeti bajnok vállalatok, a kis- és középvállalkozások, illetve azok piaci lehetőségei is. Exportorientált gazdaságunk további erősítése érdekében, átfogó tanulmány keretében elemezzük hazánk külgazdasági tevékenységét és lehetőségeit, egyaránt támaszkodva a hivatalos statisztikai adatokra, vállalati beszámolókra, szakirodalmi kutatásra és vállalati lekérdezésre.

A kutatás célja pontosabb képet alkotni a hazai sikeres exportáló vállalatok exporttevékenységének részleteiről, a kifektetéseikről, az alkalmazott logisztikai megoldásaikról, illetve a tevékenységüket korlátozó és segítő tényezőkről.

A kutatásban többségében feldolgozóipari vállalkozások vettek részt. A medián árbevétel 3,7 milliárd forint, az átlagos foglalkoztatotti létszám pedig 147 fő. A minta 36 százaléka mikro- és kisvállalkozás, 56 százaléka középvállalat és további 9 százaléka nagyvállalat.

 

A teljes elemzést a csatolt dokumentum tartalmazza.


Kapcsolódó Elemzések