2021-08-06 09:01:14

Ipar

2021 júniusában az ipari termelés volumene 22,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értékét. Ebben szerepet játszott a koronavírus miatti alacsony bázisidőszaki érték, illetve a munkanaphatás is (az előző időszakhoz képest eggyel több munkanap). A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás 18,6%-kal emelkedett. A termelés nagyobb növekedését korlátozták a chip-, és egyéb alkatrészhiány miatt bekövetkező autóipari leállások.

A bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult. A növekedés ütemének lassulása eltérő volt áganként, a járműgyártásban például jelentős volt, még a számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásban kevésbe. Az ipari kibocsátás, a koronavírus hatására 2020 áprilisában komoly mélypontot ért el, a nyár végére viszont fokozatosan és dinamikusan javulni kezdett a kibocsátás, teljesen ledolgozva a kiesést, idén pedig már rekord szinteket ért el a hazai ipar. 

A gyors helyreállásban esszenciális szerepet játszottak az elmúlt időszakban bejelentett nagy volumenű beruházások, melyek középtávon növelik a termelőkapacitásokat.

 

Forrás: KSH 

Borítókép / Photo by Anamul Rezwan from Pexels


Kapcsolódó Elemzések