2021-08-03 15:49:55

Az IMF növekedésorientált reformok meghozatalára sürgeti az országokat

A kumulatív termelési veszteségek 2020-24-ben összesen 15 billió dollárt tesznek ki a Covid-19 előtti előrejelzésekhez képest, ezért a gazdaságok jövőbeni megerősítését szorgalmazza a Nemeztközi Valutaalap (IMF). Geoffrey Okamoto, az IMF első vezérigazgató-helyettese az IMF honlapján közzétett blogbejegyzésében arra szólítja fel az országokat, hogy gazdaságaik a megmentésről térjenek át a növekedésorientált reformokra a termék-, a munkaerő- és a pénzügyi piacokon egyaránt. A reformok végrehajtásával elkerülhető, hogy a Covid-19 válságból való kilábalás évekig húzódjon.

Az IMF 2020 januári várakozásait is felülmúlta a COVID-19 következtében érzékelhető világszintű kibocsátási veszteség: 2020 márciusa óta a kormányok 16 billió dollárt költöttek a világjárvány közepette költségvetési támogatásra, a globális központi bankok pedig összesen 7,5 billió dollárral növelték mérlegüket. Ezáltal a hiány a második világháború óta a legmagasabb és a központi bankok az elmúlt évben több likviditást biztosítottak, mint az elmúlt 10 évben összesen. Az IMF kutatása alátámasztja, hogy ezekre a lépésekre feltétlenül szükség volt, hiszen a nem megfelelő döntésekkel az a tavalyi recesszió, amely a 2008-as Nagy Gazdasági Világválság óta a legsúlyosabb békeidőszaki recesszió volt, akár háromszor rosszabb is lehetett volna. 

A COVID-19 világjárvány több növekedéspárti reformot is késleltetett, visszafordított, így most azt az energiát, amelyet a védőoltásokba és a helyreállítási kiadásokra vonatkozó tervekbe fektetnek az államok, a növekedési intézkedésekbe is bele kell fektetniük, hogy pótolni lehessen a kieső teljesítményt – hangsúlyozta Geoffrey Okamoto. 

Olyan reformok meghozatalára van szükség, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb átszervezéseket és a nem fenntartható vállalkozások felszámolását, amelyek segíti a munkavállalók átképzését és az álláslehetőségekhez való igazítását, valamint segíthetnek abban, hogy a munkavállalók és a tőke a gazdaság ígéretesebb, dinamikusabb részeibe irányuljon.

Az Okamoto által javasolt reformok között az alábbiak szerepelnek:

  1. 1. Az adósságátütemezési mechanizmusok megerősítése annak érdekében, hogy segítsék a nem fenntartható cégek gyors felszámolását, és hogy a befektetéseket új ötletekbe és vállalatokba irányítsák.
  2. Erősebb aktív munkaerő-piaci intézkedések meghozatala, beleértve a munkakeresés nyomon követését és támogatását, valamint az átképzést, hogy ezzel a munkavállalókat segítsék a gazdaság dinamikusabb részeire, valamint ígéretesebb munkahelyekre való átállásban.
  3. Javított versenypolitikai keretek - amelyekről az USA és Európa jelenleg vitázik - és a belépési korlátok csökkentése.

A vezérigazgató-helyettes úgy fogalmazott, hogy ha ezt a pillanatot kihasználjuk e nehéz reformok megvalósítására, az azt jelenti, hogy a még mindig folyó monetáris és fiskális ösztönzők ugródeszkaként szolgálnak majd egy fényesebb és fenntarthatóbb jövő felé, nem pedig mankóként a COVID-19 előtti gazdaság gyengébb változatához, vagyis ennek a lehetőségnek a megragadása a COVID-19 utáni évek szilárd növekedését és az életszínvonal javulását eredményezheti. 

Az IMF becslése szerint a termék-, munkaerő- és pénzügyi piacokon végrehajtott átfogó növekedésösztönző reformok a következő évtizedben több mint 1 százalékponttal növelhetik az egy főre jutó GDP éves növekedését a feltörekvő és fejlődő gazdaságokban. Az ilyen lépéseket megtévő országok képesek lennének megduplázni a fejlett gazdaságok életszínvonalához való konvergencia sebességét a járvány előtti évekhez képest. A fejlett gazdaságok esetében a kínálati oldalt célzó, növekedést támogató reformok védelmet nyújthatnak a túlzott keresleti nyomás okozta tartós inflációs kockázatok ellen. Mindezek mellett a reformok erősíthetik a befektetők bizalmát azokban a feltörekvő piaci országokban, amelyek a világjárvány alatt is meg tudták tartani a globális tőkepiacokhoz való hozzáférést, és segíthetnek ezeknek az országoknak megbirkózni a pénzügyi feltételek esetleges szigorításával, különösen akkor, ha a fejlett gazdaságokban az infláció továbbra is fennmarad, ami kamatemelést tesz szükségessé. A reformok által elért magasabb növekedés segíthet a szegényebb országoknak elkerülni a kemény költségvetési megszorításokat, lehetővé téve számukra, hogy fenntartsák a szociális és egészségügyi kiadásokat, miközben a meghozott intézkedésekkel a saját gazdaságuk jövőjébe fektetnek be.

Felhasznált források: Geoffrey Okamoto blogbejegyzése: https://blogs.imf.org/2021/07/20/seizing-the-opportunity-for-a-pro-growth-post-pandemic-world/ 

Kapcsolódó hírek: https://www.reuters.com/business/imf-urges-countries-shift-economic-rescue-reforms-2021-07-20/ https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-20/filling-22-trillion-gdp-hole-requires-reforms-imf-no-2-says   

Borítókép / Photo by Anna Nekrashevich from Pexels


Kapcsolódó Elemzések