2021-06-30 09:44:09

Ipari termelés áprilisban

2021 áprilisában az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 59,2%-kal nőtt éves alapon. A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet. A hazai ipari növekedés EU-s szinten is kiemelkedő.

Az ipari export volumene 84%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele több mint négyszeresére nőtt, míg a 14%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 51%-kal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 24,5, míg a feldolgozóiparé 27%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. 

Az iparon belül döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 63%-kal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászaté 2,0%-kal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 10,4%-kal emelkedett, főként az előző évinél hidegebb idő hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a 2021. áprilisi átlagos középhőmérséklet 3,1 C°-kal alacsonyabb volt a 2020. áprilisinál). 

A feldolgozóipari ágazatok közül:

· a járműgyártás (feldolgozóipari részesedés: 27%) nőtt a leginkább, az egy évvel korábbi közel négy és félszeresére. A kiugró teljesítmény elsősorban az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye.

· A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (feldolgozóipari részesedés : 11%) 45%-kal bővült · élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása (feldolgozóipari részesedés: 11%) 12,9%-kal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. 

· Jelentősen, 77%-kal bővült a közepes súlyú villamos berendezés gyártása is, főleg a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt. 

· A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 39, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 30%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. 

· Gyorsult a növekedés üteme a vegyi anyag, termék gyártásában is: áprilisban 40%-kal emelkedett a kibocsátás, főként az alág kétharmadát kitevő műanyagalapanyag-gyártás teljesítményének köszönhetően. 

· Egyedül a gyógyszergyártás nem nőtt az egy évvel korábbival összehasonlítva (gyakorlatilag stagnált a termelés), ebben szerepet játszott a viszonylag magas bázis hatása is. 

Forrás: KSH 

Borítókép / Photo by Oğuzhan KARACA from Pexels


Kapcsolódó Elemzések