2022-01-17 11:00:00

Átalakulóban a munkaerőpiac az Egyesült Államokban – a Great Resignation jelenség 2021-ben

2021 első felében számos felmérés jelent meg, amelyek azt taglalták, hogy világszerte a munkavállalók 40-50 százaléka a koronavírus által megváltozott körülmények miatt önkéntesen felmondana a munkahelyén. Pár hónappal később az Egyesült Államokban a kilépők száma 3 százalék volt (2021 szeptemberéhez hasonlóan), amely 4,5 millió munkavállaló önkéntes felmondását jelentette. A kilépésekkel foglalkozó statisztika létezése (2000 december) óta ezek az értékek voltak a legmagasabbak. Elemzésünkben a számok mögött rejlő folyamatokat tekintettük át.

Great Resignation

Elemzők szerint az önkéntes kilépések számának számtalan oka van, amelyek kivétel nélkül a koronavírus hatásaihoz köthetők, mindez a Great Resignation jelenség kialakulásához vezetett. 2021 már a visszapattanás éve volt gazdasági értelemben az Egyesült Államokban is, amely azt eredményezte, hogy a munkáltatók, vállalkozások növekedésük és fejlődésük érdekében új munkavállalókat kerestek. Az expanzió nemcsak a vihar nélküli időkben jelent fokozott versenyt a munkavállalókért, de most a koronavírus-járvány éveiben is. Ez olyasfajta önbizalmat adott a munkavállalóknak, amely azt eredményezte, hogy a munkahelyváltással kapcsolatos döntést könnyebben hozták meg, így többen és gyorsabban váltottak munkahelyet. Ezt bizonyítja az, hogy az Egyesült Államok magánszektorában a kilépések aránya historikus csúcsot döntött novemberben, amely 3,4 százalékos arányt és 4,3 millió felmondást jelentett.szektorok

Azonban a visszapattanás mértéke azokban a szektorokban elmaradt, amelyeket a koronavírus közvetlenül befolyásol. A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak, illetve a munkavégzés ellehetetlenülése jelentősen befolyásolta a munkahelyváltással kapcsolatos döntéseket. Az alábbi ábra megmutatja, hogy a historikus csúcsok idején (2021 szeptember és november) a napi új koronavírusos esetek száma jelentősen megnövekedett az Egyesült Államokban.

Az összefüggést bizonyítja, hogy 2021. novemberében a legtöbb felmondás olyan szektorban történt, amelyet a koronavírus közvetlenül befolyásol, ilyen a szabadidő és vendéglátás (1 millió önkéntes felmondás), illetve az egészségügy (598 ezer önkéntes felmondás). Utóbbinál megfigyelhető, hogy az elmúlt hónapokban a nyitott pozíciók száma kisebb kilengésekkel, de növekvő tendenciát mutatott, így előfordulhat, hogy a kilépőket nem sikerül helyettesíteni, amely hosszabb távon problémákhoz vezethet. 

 

A felmondási hullámok egy másik oka a vakcinák megjelenésével került felszínre. A home office villámsebességgel tört be szinte minden vállalkozás életébe, amely a vakcina nélküli időszakban az egyik legfőbb megoldást jelentette az üzletmenet fenntartására és a munkavállalók biztonságára nézve. A vakcina után azonban egyre több munkahely visszarendelte munkavállalóit, amelyek közül sokan hátrányként élték meg a rugalmasság elvesztését, tekintettel arra, hogy a koronavírus még jelenleg is tart. Ezen folyamatok részben a munkahelyváltásra sarkallták a munkavállalókat, részben teret adtak a moonlighting jelenség szintén gyors elterjedéséhez. 

Megállapítható, hogy a munkavállalók felmondása mögött nem kizárólag a fent említett folyamatok vagy éppen a gyermekek elhelyezésével kapcsolatos problémák állnak egyedüliként, annál inkább ezen folyamatok együttes hatásának eredménye a Great Resignation jelenség. Tekintettel arra, hogy 2021. decemberében az elemzői várakozásokhoz képest sokkal kevesebb munkahelyet hoztak létre az Egyesült Államokban, 2022 egyik nagy kérdése lehet, hogy ezek a folyamatok alábbhagynak vagy fennmaradnak és akár tartósan is beépülhetnek a munkaerőpiaci folyamatokba.   

Források: 

https://www.weforum.org/agenda/2021/06/remote-workers-burnout-covid-microsoft-survey/ https://www.ey.com/en_gl/news/2021/05/more-than-half-of-employees-globally-would-quit-their-jobs-if-not-provided-post-pandemic-flexibility-ey-survey-finds https://www.ft.com/content/24d59ee8-973b-444b-9217-6314f7246fe2


Kapcsolódó Elemzések