2022-01-17 11:00:00

Átalakulóban a munkaerőpiac az Egyesült Államokban – a Great Resignation jelenség 2021-ben

2021 első felében számos felmérés jelent meg, amelyek azt taglalták, hogy világszerte a munkavállalók 40-50 százaléka a koronavírus által megváltozott körülmények miatt önkéntesen felmondana a munkahelyén. Pár hónappal később az Egyesült Államokban a kilépők száma 3 százalék volt (2021 szeptemberéhez hasonlóan), amely 4,5 millió munkavállaló önkéntes felmondását jelentette. A kilépésekkel foglalkozó statisztika létezése (2000 december) óta ezek az értékek voltak a legmagasabbak. Elemzésünkben a számok mögött rejlő folyamatokat tekintettük át.

Great Resignation

Elemzők szerint az önkéntes kilépések számának számtalan oka van, amelyek kivétel nélkül a koronavírus hatásaihoz köthetők, mindez a Great Resignation jelenség kialakulásához vezetett. 2021 már a visszapattanás éve volt gazdasági értelemben az Egyesült Államokban is, amely azt eredményezte, hogy a munkáltatók, vállalkozások növekedésük és fejlődésük érdekében új munkavállalókat kerestek. Az expanzió nemcsak a vihar nélküli időkben jelent fokozott versenyt a munkavállalókért, de most a koronavírus-járvány éveiben is. Ez olyasfajta önbizalmat adott a munkavállalóknak, amely azt eredményezte, hogy a munkahelyváltással kapcsolatos döntést könnyebben hozták meg, így többen és gyorsabban váltottak munkahelyet. Ezt bizonyítja az, hogy az Egyesült Államok magánszektorában a kilépések aránya historikus csúcsot döntött novemberben, amely 3,4 százalékos arányt és 4,3 millió felmondást jelentett.szektorok

Azonban a visszapattanás mértéke azokban a szektorokban elmaradt, amelyeket a koronavírus közvetlenül befolyásol. A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak, illetve a munkavégzés ellehetetlenülése jelentősen befolyásolta a munkahelyváltással kapcsolatos döntéseket. Az alábbi ábra megmutatja, hogy a historikus csúcsok idején (2021 szeptember és november) a napi új koronavírusos esetek száma jelentősen megnövekedett az Egyesült Államokban.

Az összefüggést bizonyítja, hogy 2021. novemberében a legtöbb felmondás olyan szektorban történt, amelyet a koronavírus közvetlenül befolyásol, ilyen a szabadidő és vendéglátás (1 millió önkéntes felmondás), illetve az egészségügy (598 ezer önkéntes felmondás). Utóbbinál megfigyelhető, hogy az elmúlt hónapokban a nyitott pozíciók száma kisebb kilengésekkel, de növekvő tendenciát mutatott, így előfordulhat, hogy a kilépőket nem sikerül helyettesíteni, amely hosszabb távon problémákhoz vezethet.