Szerző: Santo Martin | 2022-07-14 14:20:22

A brit kormány a nukleáris energia bővítésében látja a kiutat az energiaválságból

Az Egyesült Királyság ösztönzi a különböző nukleáris energiaforrások fejlesztését annak érdekében, hogy megszilárdítsa a hazai energiabiztonság jövőjét. A brit kormány ennek kapcsán számos nukleáris fejlesztést ösztönöz a nagyoktól a kicsikig, miközben a tiszta energiával kapcsolatos projektek széles skáláját szintén támogatja. 

Az ukrajnai orosz inváziót és az orosz energiára vonatkozó szankciók bevezetését követően több európai nagyhatalom is versenyt fut a fosszilis tüzelőanyagok és a megújuló energiaforrások termelésének növeléséért, hogy elkerüljék a hiányt és biztosítsák energiabiztonságukat. Míg egyesek a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek fokozásában látják a kiutat, mások a vitatottabb atomenergetikai fejlesztéseket támogatják.

2019-ben az Egyesült Királyság energiaellátása 78%-a fosszilis tüzelőanyagokból származott, melynek 3,5%-a szénből, 39,5%-a gázból, 35%-a pedig olajból tevődött össze. Az energiamixben az atomenergia 9%-os, a megújuló energiaforrások pedig csupán 4%-os részesedéssel bírtak.

Az rendelkezésre álló adatok alapján a britek függetlenedhetnek az orosz földgáztól, csökkenthetik kitettségüket a fosszilis tüzelőanyagoktól, és 2050-re a szén-dioxid-semlegességet is elérhetik, ha az energiamix 36%-ban tengeri szélerőművekből, 9%-ban szárazföldi szélerőművekből, 34%-ban nukleáris energiából, 7%-ban napenergiából és 1%-ban egyéb erőforrásokból, például biomasszából, geotermikus és vízerőművekből áll. Miután az elmúlt évtizedekben a világ nagy részén jelentős mértékben eltávolodtak az atomenergiától, több állam kormánya, köztük a britek is, újra felkarolják ezt a sokat kritizált energiaforrást.

Idén júniusban az Egyesült Királyság kormánya 100 millió dollárért 20 százalékos részesedést vásárolt az újonnan épülő suffolki Sizewell C atomerőműbe, amely a már 1995 óta működő Sizewell B erőmű mellett fog felépülni. A fejlesztés az EDF és a China General Nuclear Power (CGN) tulajdonában van, bár a kormány részesedése miatt a CGN kiszorulhat a projektből, miután kritikák érték, hogy Kína túlságosan erősen részt vesz az Egyesült Királyság infrastrukturális terveiben. Az EDF állítása szerint az erőmű 3,2 gigawatt (GW) villamos energiát fog termelni, ami az Egyesült Királyság szükségletének 7%-át fedezné. A Sizewell C várhatóan még ebben a hónapban megkapja az építési engedélyt, annak ellenére, hogy az építkezés a korábbi becslések több mint kétszeresébe fog kerülni az adófizetőknek, és öt évvel tovább is fog tartani. A brit kormány ezzel a lépéssel is demonstrálni kívánja elkötelezettségét amellett, hogy az atomenergia a jövőben is a brit energiamix részét fogja képezni.

A beruházás része a Boris Johnson (egykori) miniszterelnök év elején felvázolt nemzeti tervének, melynek kapcsán nyolc új atomreaktor üzembe helyezését tűzte ki célul

A szigetországban a francia EDF által építendő másik új atomerőmű, a Hinkley Point C erőművénél már most késések tapasztalhatók. A létesítmény a tervezettnél egy évvel később, 2027-ben nyitja meg kapuit, és az eredeti költségkeretnél 3,6 milliárd dollárral, összesen 30 és 31,5 milliárd dollár közötti összeget fog felemészteni. Az EDF a kínai CGN-nel közösen dolgozik a Hinkley építésén, az építést eredetileg 2016-ban hagyták jóvá, de az EDF szerint a világjárvány okozta zavarok miatt a projekt késedelmet szenvedett. Ha üzembe helyezik, a Hinkley Point C – a Sizewell C-hez hasonlóan – az Egyesült Királyság teljes villamosenergia-termelésének 7%-át fogja biztosítani, és akár hatmillió otthont is elláthat árammal.

A nagyszabású nukleáris energiaprojektek mellett az Egyesült Királyság a kisebb léptékű fejlesztéseket is felkarolja, és ezzel eltávolodik a kizárólag hagyományos atomerőművektől. Miután a Rolls Royce tavaly bejelentette, hogy több kis moduláris reaktor (SMR) építését tervezi az Egyesült Királyságban, várhatóan 2024-ig megkapja a fejlesztési engedélyt. A vállalat azt reméli, hogy 2029-re megkezdheti a nukleáris energiatermelést. 

A Rolls Royce a héten jelentette be, hogy elkészítette az első SMR-gyárának helyszíneinek listáját. A kormány célja, hogy 25 év alatt 16 moduláris reaktor épüljön a szén-dioxid-mentesítési stratégia részeként. Az SMR-eket gyártósoron lehet megépíteni, hogy a helyszíneken összeszereljék őket.

Az űrkutatási és védelmi vállalat tavaly 236 millió dolláros támogatást kapott magáncégektől és 254 millió dollárt a kormánytól az SMR-üzletágára. Az SMR-ek egyre vonzóbbá válnak, mivel a hagyományos atomerőműveknél jóval kisebb helyet foglalnak el, mintegy tizedannyi helyet, ugyanakkor körülbelül egymillió otthon energiaellátásához elegendő energiát biztosítanak. A Rolls Royce várakozásai szerint minden egyes SMR 470 MW teljesítményre lesz képes, ami 150 szárazföldi szélturbina által termelt energiának felel meg, amelyek egyenként 2,4 milliárd dollárba kerülnek. Ráadásul egy ilyen erőmű egy hagyományos atomerőmű méretének csupán tizedét foglalná el, ami kb. két futballpálya alapterületének felel meg, és körülbelül egymillió otthont tudna ellátni energiával. Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni az SMR technológiát annak hatékonysága és környezetre gyakorolt hatása miatt, melyről bővebben ebben a cikkben olvashatnak.

Az Rolls Royce mellett egy brit startup is szeretne részesedni az akcióból, ugyanis nemrégiben jelentette be az atomenergiával kapcsolatos újításait. A Newcleo célja az atomenergia-termelés költségeinek csökkentése ólomhűtéses gyorsreaktorral, egy új technológiával, amely a nagynyomású vízreaktorok helyett légköri nyomást használ. A rendszert a hagyományos erőművekben keletkező hulladékkal lehet táplálni, bányászott urán nélkül. Úgy vélik, hogy biztonságosabb, mint a jelenlegi nukleáris technológia. A londoni székhelyű startup cég júniusban 315 millió dolláros forrást gyűjtött össze technológiájának fejlesztéséhez és kísérleti projektek indításához Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

A prototípust várhatóan egy 200 MW-os erőmű megépítéséhez fogják méretezni, ha életképesnek ítélik. A Newcleo jelenleg az Egyesült Királyság kormányához fordul az építési helyszín engedélyezése és a működési engedélyek megadása érdekében. Reményei szerint a feldolgozott nukleáris hulladékból vegyes plutónium-urán-oxid üzemanyagot is elő tud majd állítani.

Ami a megújuló energiaforrásokat illeti, Nagy-Britannia legutóbbi, új megújulóenergia-projektek támogatására kiírt pályázati felhívásában rekordmennyiségű, 11 gigawattnyi villamos energia előállítására alkalmas projektekre kötöttek szerződést. Ez az energiamennyiség elegendő lesz mintegy 12 millió brit otthon ellátására, és segít csökkenteni az Egyesült Királyság kitettségét az ingadozó világpiaci áraknak. A szerződések közül a legnagyobb kapacitást, közel 7 GW-ot, az új tengeri szélerőművekből fogják kinyerni, amely az ország teljes épített és építés alatt álló tengeri szélturbinájából érkező energiamennyiséget 35%-kal fogja megnövelni, hozzájárulva a kormány azon céljának eléréséhez, hogy 2030-ra 50 GW-os tengeri szélerőműforrás álljon rendelkezésre az országnak.

Következtetésként levonható, hogy az Egyesült Királyság atomenergiájában jelentős újítások vannak folyamatban, és a közelmúlt technológiai fejlődésének köszönhetően több új hagyományos erőmű építésére, valamint alternatív atomreaktorok kifejlesztésére is lehetőség nyílik. A megújuló energiával kapcsolatos fejlesztések mellett az atomenergia várhatóan jelentősen hozzájárul majd az Egyesült Királyság szén-dioxid-mentesítési terveihez.


Kapcsolódó Hírek