2022-11-24 13:06:24

A Makronóm Intézet az OECD-vel közösen dolgozik a kkv-k digitalizációján

Az OECD kiemelt céljának tekinti a kis- és középvállalkozások digitalizációjának előmozdítását, ennek érdekében külön szakmai programot valósít meg a szervezet, D4SME (Digital for SMEs Global Initiative) néven. A program részeként a héten Párizsban találkoztak a szervezet magasrangú képviselői, számos nemzetközi gazdaságpolitikai döntéshozó, illetve a kkv digitalizációs programot szakmai partnerként támogató nemzetközi nagyvállalat képviselői. A konferencián Magyarországot a Makronóm Intézet is képviselte.

 

Szakemberek szerint a koronavírus járvány mintegy hat-nyolc évvel gyorsította fel a digitalizációt mind a lakosság, mind a gazdasági szereplők tekintetében. A kkv-k szempontjából, nemzetközi téren azonban még számos hiányosság tapasztalható: a foglalkoztatás gerincét adó kis- és középvállalkozásokat ezért különösen támogatni kell abban, hogy a digitalizáció révén növelni tudják hatékonyságukat és versenyképességüket.

 

„A jelenlegi nehezebb és változékony gazdasági környezetben a vállalkozások számára a digitalizáció az előremenekülés eszköze lehet. Hiszen az új technológiák számos területen képesek nagymértékben növelni a hatékonyságot, csökkenteni a működési költségeket és növelni a bevételeket. A Makronóm Intézetnél fontosnak tartjuk, hogy a hazai cégek számára segítsük a tudásáramlást, a nemzetközi jógyakorlatok megismerését” – hívta fel a figyelmet az OECD-vel való együttműködés kapcsán Dr. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

 

A kkv digitalizáció előmozdítása érdekében valósítja meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) a D4SME programját, melynek aktuális mérföldköveként immár negyedik alkalommal szerveztek nemzetközi szakmai konferenciát, melynek ezúttal az OECD központja adott otthont Párizsban.

 

A rendezvényen felszólalt többek között Mathias Cormann, az OECD főtitkára, Hon Stuart Nash, Új-Zéland gazdasági- és vidékfejlesztési minisztere, Hanni Rosenbaum, a Business at OECD ügyvezető igazgatója, Javiera Petersen, Chile gazdaságért és kis- és középvállalkozásokért felelős államtitkára, illetve videóüzenetben bejelentkezett Cho Joohyun, Dél-Korea kkv-kért és startupokért felelős miniszter-helyettese.

 

A program mellé szakmai szervezetek (European Digital SME Alliance, SME UNITED) mellett olyan nemzetközi, technológiai szektorban működő nagyvállalatok álltak be szakmai partnerként, mint az Amazon, a Meta, a Microsoft, a Paypal, vagy a Vodafone.

 

Magyar delegáció

 

Magyarország szoros és többrétű együttműködést folytat az OECD-vel, így a szervezet vállalkozásfejlesztési és a kkv digitalizációs programjában is fontos szerepet játszanak a hazai szereplők. Ennek megfelelően hazánk rendszeres résztvevője (időnként házigazdája) az OECD nemzetközi szakmai rendezvényeinek. Ennek megfelelően a párizsi D4SME konferencián is részt vett magyar delegáció. A magyar kormányt Dr. György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára képviselte, aki előadásában a hazai vállalkozásfejlesztési ökoszisztéma egyik fontos digitális pillérét, a vali.hu vállalkozói információs rendszert mutatta be jógyakorlatként, emellett moderálta a kkv digitalizáció jövőjével foglalkozó kerekasztal-beszélgetést is.

 

Szakmai oldalról hazánkat egyrészt a Makronóm Intézet képviselte, melynek fontos küldetése a cégek edukációja, hasznos gazdasági információkkal való ellátása, továbbá az Intézet munkájával a gazdaság- és vállalkozásfejlesztési szakpolitika számára is támpontot nyújt a különböző programok megvalósításához, a szakpolitikai döntések meghozatalához.

 

Dr. Kovács Patrik, a Business at OECD KKV bizottságának elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) társelnöke pedig szervezőként volt jelen a rendezvényen és szintén felszólalt egy kerek-asztal beszélgetésen, mely az OECD D4SME kezdeményezés következő lépéseit mutatta be.

 

„A Makronóm Intézet számára kiemelten fontos, hogy részt vegyen a gazdaság- és vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi szakmai vérkeringésben. Hiszen így tudjuk a legkönnyebben becsatornázni a hazai szereplők számára fontos jógyakorlatokat, elő tudjuk mozdítani a tudásmegosztást mind a vállalkozói, mind a döntéshozói oldal felé. Látni kell továbbá, hogy számos, Magyarországon megvalósított gazdaság- és vállalkozásfejlesztési program elismert, jó példaként szolgál külföldön” – fogalmazott Dr. Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.


Kapcsolódó Hírek