Szerző: Makronom Intézet | 2022-05-17 12:35:16

Hatalmas meglepetés az első negyedéves GDP adatokban

Kedden közölte a KSH az első negyedéves GDP adatokat, amely alapján hazánk ismét az EU élmezőnyébe kerülhetett.

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 I. negyedévében a nyers adatok szerint 8,2, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 8,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Hazánk gazdaságának bővülése 2,8 százalékponttal meghaladta az EU-s átlagot, 3 százalékponttal pedig az Eurózónáét.  Ez a jelentős növekedési többlet biztosítja hazánk számára a felzárkózást. 

Termelési oldalról a növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar (első negyedévben 4,7 százalékos növekedés éves alapon) és a piaci szolgáltatások (a vendégéjszakák száma az első negyedévben éves alapon 423,9 százalékkal bővült), a kiskereskedelem pedig 10,5 százalékkal január és március között. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

Felhasználási oldalról az első negyedéves növekedéshez érdemben hozzájárulhatott a fogyasztás bővülése is, amelyet az erős bérdinamika és a háztartásokhoz juttatott egyszeri transzferek (SZJA visszatérítés, fegyverpénz) hajtottak, valamint a fogyasztás tavalyi alacsony szintje is. A beruházások esetében szinten erős a bázishatás, így ott is érdemi növekedést várunk.


Források:

KSH


Kapcsolódó Hírek