2021-08-11 16:17:05

Infláció

Meglepetést okozott az inflációs ráta értéke júliusra vonatkozóan, a szakértők becsléséhez képest (kicsivel 5% alatti értékre számítottak), 4,6%-ra esett vissza a fogyasztói árindex.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,5%-kal növekedtek. 

Az élelmiszerek ára 3,1%-kal emelkedett, ezen belül az étolaj produkálta a legnagyobb drágulást 27,5%-ot. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1, ezen belül a dohányáruk 18,1%-kal emelkedtek. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3,8%-kal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 7,5%-kal kerültek többe. A szolgáltatások 2,9, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 11,3, az üdülési szolgáltatások 7,6%-kal drágultak.  

Az enyhülő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció 3,5%-ra lassult. 

Az infláció enyhülése ellenére szükséges volt a kamatemelési ciklus elindítása, ráadásul még számos felfelé mutató kockázatot hordoznak a nyersanyagárak másodkörös hatásai, az újranyitás miatt felrobbanó kereslet, amit a kínálat lassabban tud követni, a munkaerőhiány miatt várhatóan érdemben megugró bérek. Az inflációban ugyanakkor hangsúlyosan jelen vannak egyszeri tényezők is, mint a dohánytermékek jövedéki adóemelése, ami önmagában 1,2 százalékponttal növeli az inflációt, az idei év végétől jövő áprilisig pedig két lépésben ugyanennyivel vissza fogja húzni az inflációt, ezért a jövő év közepére már visszatérhet az infláció a 3% cél közelébe. Ugyanígy egyszeri tétel az üzemanyagárak tavaly április-májusi extrém alacsony bázisa. Mivel a tavalyi nyári hónapokban az üzemanyagárak már feljebb kerültek, bázishatás miatt már kevésbé fogja felfelé húzni az inflációt, ami így az infláció mérséklődése irányába hat, majd az év végén visszaeső bázisárak miatt az infláció újra meghaladhatja az 5%-ot. 

Forrás: KSH, Takarékbank 

Borítókép / Photo by Oleg Magni from Pexels


Kapcsolódó Elemzések