Szerző: Makronóm Intézet | 2022-07-07 16:12:04

10 hónap után újra többlet a külkereskedelemben

2022. májusban a kivitel értéke 12 milliárd 116 millió eurót (4619 milliárd forintot), a behozatalé 11 milliárd 981 millió eurót (4560 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 135 millió euró (59 milliárd forint) volt. A kivitel 76, a behozatal 71%-át az EU tagállamaival (EU27_2020) bonyolítottuk le.

2022. májusban az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 28, az importé 27%-kal nőtt.

Az exportpiacokon aktív, jellemzően az ipari szektorokban működő vállalkozásokat kérdeztünk meg az exportértékesítésük alakulásáról. A válaszolók többségében optimistán tekintenek a következő időszakra, a vállalkozások döntő többségét direkt módon nem érinti az orosz-ukrán háború, ugyanakkor exportcélországaikon keresztül a háború érzékelteti hatását.

 

A vállalkozások többségénél az exportteljesítmény stagnált vagy növekedést mutatott az elmúlt hónapokban. Számos vállalkozás megemlítette, hogy a közeljövőben további terjeszkedésben gondolkodnak, melyeknek a célországai között Szlovákiát, Romániát, illetve Kínát és az Egyesült Arab Emírségeket is említették. Ezek a bővülési tervek az export növekedésének irányába hatnak, valamint hozzájárulnak a külső egyensúly javulásához is, ahogyan azt a legfrissebb adatok is mutatják: 10 hónap után újra pozitívba fordult a külkereskedelmi egyenleg. A külkereskedelmi mérleg pozitív egyenlege fontos tényező a forint árfolyamának támasztásában is, ugyanis az exportáló vállalkozások devizabevételeiket jelentős mértékben váltják át forintra belföldi költségeik fedezésére, ami keresletet támaszt a magyar deviza iránt.