Szerző: Makronóm Intézet | 2023-08-22 11:50:06

Felértékelődőben az ESG a hazai középvállalatok körében

Budapest, 2023. augusztus 22. – Egyre hangsúlyosabb az ESG az üzleti folyamatokban: a vevők közel fele már figyelembe veszi az ESG szempontokat a beszállítók ki-választásánál és több mint egyharmaduk már most is igényel erre vonatkozó adatszolgáltatást. A megkérdezett hazai középvállalatok ESG-vel kapcsolatos aktivitását jelentősen növelné, ha lenne egységes minősítési szabvány és a minősítés megszerzéséhez pénzügyi támogatás.

A Makronóm Intézet kutatásában résztvevő vállalkozások közel háromnegyede hallott már az ESG-ről és rendelkezik is valamilyen tudással a fogalomkörről. Ugyanakkor részletes tudása csak minden harmadik vállalkozásnak van és csupán minden negyedik vállalkozás építi be üzleti stratégiájába az ESG szempontrendszert.

Az ESG-ről röviden

Az ESG (Environmental - környezeti, Social - társadalmi, Governance - irányítási) mozaikszó olyan szempontrendszert jelöl, amelynek célja, hogy az egyes vállalkozások tevékenysége, vagy azoknak egy bizonyos szegmense fenntarthatósági szempontok alapján is vizsgálható legyen, így a velük üzleti kapcsolatba kerülő külső szereplők (vevők, befektetők, finanszírozók) teljesebb képpel rendelkezzenek a szervezetről, illetve annak tevékenységéről. 

  1. 1. ábra – ESG fogalomkör ismertsége a vállalkozások körében
  2.  
  3. Forrás: Makronóm Intézet felmérése

A vállalkozások elsősorban belső irányelvek szintjén foglalkoztak már az ESG-vel, azaz rendelkeznek kidolgozott eljárással és politikával az ESG valamely elemére vonatkozóan. Optimizmusra ad okot, hogy a megkérdezettek egyötöde tervezi az erre vonatkozó eljárások kidolgozását a következő időszakban, és csupán 17 százalékuk nem foglalkozik egyáltalán és nem is kíván foglalkozni ezzel a következő egy évben.

Az ESG szempontrendszer fontosságát mutatja az is, hogy a megkérdezett vállalkozások vevőinek több mint egyharmada már most is igényli az ESG-re vonatkozó adatszolgáltatást, többnyire eseti jelleggel. A vevők legtöbbször a környezeti pillérre vonatkozóan kérnek adatokat, innen is kiemelkedik a hulladékgazdálkodással és az energiafogyasztással kapcsolatos információk fontossága; a társadalmi és irányítási pillérekre vonatkozó információkat a vevők csak kis hányada igényli. 

 

  1. 2.ábra – ESG adatszolgáltatás a vállalkozások körében