Szerző: Makronóm Intézet | 2022-03-03 15:59:55

Az orosz - ukrán konfliktus komoly hatással lehet az étolajárakra is

Az Ukrajna elleni orosz támadás már eddig is jelentős hatást gyakorolt az energiaszektorra és a búzaimportra mind regionális, mind pedig világpiaci szinten.

Az energiahordozók világpiaci árának növekedése mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a tényről, hogy 2019-ben Ukrajna volt a napraforgómag- vagy pórsáfrányolaj (másnéven sáfrányosszeklice-olaj a napraforgóolajhoz hasonló, kedvező tulajdonságai és olcsósága miatt annak kiváló helyettesítője) legnagyobb exportőre, mely a globális export 45,8 százalékát adta. Ha ez még nem lenne elég indok, a második helyen Oroszország áll az étolaj globális piacának 23,4 százalékos részesedésével.

A Bloomberg elemzése szerint, a süteménykészítéstől a burgonya chips-sütésen át a samponkészítésig mindenhez felhasznált növényi olajok világpiaci árai két év alatt több mint kétszeresére nőttek, a pálma- és szójababolajok pedig ezen a héten történelmi csúcsot értek el, mindkét esetben a kínálati korlátok állnak a háttérben.

Ami az étolajimportot illeti, India, Kína és Hollandia vezeti a listát, Irán pedig a negyedik legnagyobb volt 2019-ben, ami a globális import 6,25%-át jelentette az Observatory of Economic Complexity szerint.

A top 5 napraforgómag- vagy pórsáfrányolajat exportáló ország 2019-benA top 5 napraforgómag- vagy pórsáfrányolajat importáló ország 2019-ben
1. Ukrajna 45,8% (3,4 milliárd dollár)1. India 23,1% (1,71 milliárd dollár)
2. Oroszország 23,4% (1,73 milliárd dollár) 2. Kína 11,7% (869 millió dollár)
3. Argentína 5,85% (434 millió dollár)3. Hollandia 6,69% (496 millió dollár)
4. Hollandia 5,25% (389 millió dollár)4. Irán 6,25% (464 millió dollár)
5. Magyarország 3,36% (249 millió dollár) 5. Spanyolország 5,92% (440 millió dollár)

A fenti grafikonok alapján kijelenthető, hogy nem csak a háború miatt ellehetetlenült Ukrajna, de a súlyos nemzetközi szankciók sújtotta Oroszország sem lesz képes kielégíteni a globális igényeket. Az említett két ország felelős a teljes napraforgóétolaj piac közel 70 százalékáért, így szinte biztosan borítékolható az ellátás akadozása, valamint az árak növekedése.

Várható hatása az érzékeny Közel-Keletre

Az orosz-ukrán konfliktusnak már most is jelentős gazdasági hatása van a Közel-Keletre. Az ukrán gabona- és étolajexport különösen fontos a régióban, melynek akadozása még komoly élelmezési válságot okozhat. A háború miatt Egyiptom alternatív búzaforrások keresésén fáradozik. Az olajárak az invázió kezdete után nyolcéves csúcson vannak.

Irán nagy mennyiségben Ukrajnából szerzi be napraforgóolaját, az export forgalmat pedig megzavarhatja az Ukrajna ellen folyó orosz invázió. A Tridge áruadat-elemző cég szerint Irán 2020-ban a napraforgóolaj nagy részét Törökországból kapta, de még így is 37,1 százaléka Ukrajnából származott.

Több más közel-keleti állam napraforgóolaj-importja is nagyrészt Ukrajnából érkezik. Irak napraforgóolajának 87,8 százalékát Ukrajnából importálta 2020-ban. Egyiptom abban az évben a napraforgóolaj 54,4%-át Ukrajnából, további 18,83%-át pedig Oroszországból szerezte be.

Törököknek még jól jöhet

Törökország számára előnyös lehet az ukrán és orosz napraforgóolaj-export leállítása. Törökország napraforgóolaj-exportja 175,55%-kal nőtt 2015 és 2020 között, miközben szintén importál némi napraforgóolajat.

India a legnagyobb étolaj importőr

A háború már most hatással van az ukrajnai napraforgóolaj-exportra. A Bloomberg jelentése szerint India tavaly a napraforgóolaj-szükséglet 74%-át Ukrajnától vásárolta, jelenleg pedig mintegy 350 000 tonna Indiába szállított étolaj van veszélyben.

Búzánál is hasonló a helyzet

Ami a búzát illeti, itt Oroszország a világelső annak exportjában Ukrajna pedig az ötödik helyen áll. A háború, a szankciók és az ebből adódó gazdasági recesszió egész biztosan komoly áremelést fog okozni ennél az alapvető élelmiszer alapanyagnál is.

Források: 

https://www.al-monitor.com/originals/2022/02/iran-iraq-egypt-rely-ukraine-sunflower-oil https://oec.world/en/profile/hs92/sunflower-seed-or-safflower-oil-crude https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-02-25/sunflower-oil-shipments-to-india-at-risk-on-ukraine-conflict

IMF

UN Comtrade Database


Kapcsolódó Elemzések