2021-07-08 21:50:14

Helyreállni látszik az ipari termelés hazánkban

Az ipari termelés már tavaly októberben szinte teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, májusban a tavalyi áprilisi mélyponthoz képest 65,2%-kal nőtt. Az előző év azonos időszakához képest a termelés volumene 39,1%-kal meghaladta az előző év májusának alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben.

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 40,2%-kal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 áprilisához képest 3,4%-kal nőtt. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 májusában. 

A jelentős bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami elsősorban az előző év májusi gyárleállások, illetve az egyműszakos munkarend okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett. A termelés az év első öt hónapjában 18,1%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. 

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz viszonyítva 3,4%-kal nőtt.   

Az eddig megjelent nemzetközi adatok alapján hazánk ipari termelése a TOP országok között lehet májusban.

   

Forrás: KSH 

Borítókép / Photo by Kateryna Babaieva from Pexels


Kapcsolódó Elemzések